Levnadskostnader utomlands

Hur ser levnadskostnaden ut i olika europeiska länder?

Innan man bestämmer sig för att jobba utomlands så är det en bra idé att du först skaffar dig en allmän bild av vad de allra vanligaste föremålen kostar såsom exempelvis kommunaltrafik, hyra, alkohol eller kanske ett gymkort när du skapar din budget för utlandsvistelse. Priserna kan skilja sig stort från utlandet mot en stad i Sverige, exempelvis i Stockholm.

Här kan du ta del av en överslagsräkning på de olika kostnaderna som kan förekomma i flera olika huvudstäder.

Vi tar upp de fyra europeiska länderna:

  • Spanien
  • Bulgarien
  • Tyskland
  • Storbritannien

Genom att få en snabb och enkel överblick kan det bli otroligt mycket enklare för dig att genomföra planen du bör ha under de första månaderna då du vistas i någon av de länder vi nämnt ovan.

Olika valutor

Men innan vi ger dig den överblicken är det en bra idé att få mer koll på alla de olika utländska valutorna som gäller i de olika länderna.

Spanien

Euro är valutan i Spanien och idag motsvarar 1 EUR cirka 10 svenska kronor. Det är en otroligt lätt valuta att hålla koll på vad det skulle motsvara i Sverige. Du multiplicerar helt enkelt med 10 för att få det korrekta priset i svenska kronor, 1 EUR gånger 10 är 10 svenska kronor

Bulgarien

Valutan heter LEV, BGN, och 1 LEV är ungefär 5 svenska kronor. Det underlättar vid jämförelse då du kan ta priset som anges i LEV och sedan multiplicera det med 5 för att på så vis få en liten uppskattning om vad priset skulle vara i Sverige. Alltså skulle 5 LEV vara ungefär 25 svenska kronor, 5 gånger 5 är 25.

Tyskland

Precis samma som i Spanien är det Euro som gäller även i Tyskland. Både i Spanien och Tyskland är det otroligt enkelt att hålla koll på kostnaderna av olika produkter mot priserna i Sverige.

Storbritannien

I Storbritannien heter valutan Pund, £ / GBP, och där motsvarar 1 Pund cirka 11 svenska kronor vilket gör att det är lite enklare att hålla koll på kostnaderna precis som i Tyskland och Spanien bara man får lägga på lite extra.

Hyreskostnader avser ett sovrum centralt

I centrala Stockholm kostar en etta att hyra ungefär 10 000 till 11 000 kronor i månaden att hyra och det är de måttstockarna vi använder när vi vill jämföra mot de andra huvudstäderna i de europeiska länderna.

Bulgarien

I Sofia som är Bulgariens huvudstad kan en månadshyra kosta runt 570 LEV per månad, det blir ungefär 2 800 svenska kronor.

Spanien

Madrid är Spanien huvudstad och där kan man räkna med att en hyra ligger på ungefär 780 Euro vilket är cirka 7 800 svenska kronor.

Tyskland

I Tysklands huvudstad Berlin ligger en månadshyra på ungefär 740 Euro och det är cirka 7 400 svenska kronor.

Storbritannien

London som är huvudstaden i Storbritannien har en ökänd bostadssituation och skulle du tänkta dig att hyra en etta i London får du vara beredd att betala minst 1 700 Pund per månad. Det betyder alltså ungefär 18 700 svenska kronor i hyra för en liten etta, om du har tur att få tag i en.

Tunnelbana eller buss, ett månadskort

När du vill köpa ett månadskort som gäller för SL, lokaltrafiken i Stockholm, kommer det kosta dig ungefär 830 kronor. I Sofia får du betala 50 LEV som motsvarar cirka 250 svenska kronor. I Madrid skulle det kosta strax under 55 Euro som är cirka 550 svenska kronor. Månadskortet för lokaltrafik i Berlin skulle gå på strax över 80 Euro som är ungefär 800 svenska kronor. Kostnaden är högre i London precis som när man jämför hyran för när det kommer till lokaltrafiken och deras månadskort kostar det ungefär 132 Pund vilket är cirka 1 500 kronor.

Matkostnader och fika

McDonaldsmeny

I Stockholm kostar en Big Mac ungefär 70 kronor men i utlandet kan det kosta helt annorlunda. I Bulgariens huvudstad Sofia skulle en Big Mac kosta 8 LEV som är 40 svenska kronor. Både i Madrid och Berlin kostar en Big Mac ungefär 7 Euro som gör att det ligger på cirka 70 kronor. Londons McDonalds erbjuder dig en Big Mac för ungefär 5 Pund vilket är cirka 55 svenska kronor.

En liter mjölk

Arlas standardmjölk kostar ungefär 9 kronor per liter men i Sofia, Bulgarien, får du ge strax under 2 LEV som är cirka 10 svenska kronor. I Berlin och Madrid kostar en liter mjölk ungefär 0,8 Euro som är cirka 8 svenska kronor. London erbjuder dig en liter mjölk för 0,9 Pund vilket är cirka 10 svenska kronor.

En stor stark

På de flesta Stockholms barer och krogar får du ge ungefär 60 svenska kronor för en halvliter öl men i utlandet kan priset vara en otroligt stor skillnad. I Sofia kostar en stor stark ungefär 2 LEV vilket är 10 svenska kronor. En halvliter öl i Berlin och Madrid kostar ungefär 3 Euro vilket är 30 svenska kronor och i London kostar det 4,50 Pund som är cirka 50 svenska kronor.

En vanlig cappuccino

Beställer du en vanlig cappuccino i Stockholm får du betala ungefär 35 svenska kronor men i Sofia, Bulgarien, får du betala strax över 2 LEV som är cirka 10 svenska kronor. I Madrid kostar en cappuccino 1,75 Euro som är cirka 17 svenska kronor och i Berlin kostar det 2,50 Euro som är cirka 25 svenska kronor. De flesta Café i London begär ungefär 2,50 Pund för en helt vanlig cappuccino vilket är virka 29 svenska kronor.

Internetkostnader

Skulle du surfa i Stockholm får du betala ungefär 300 svenska kronor per månad men i Sofia kostar det 15 LEV som är cirka 75 svenska kronor varje månad. Madrid har en kostnad för internetuppkoppling på ungefär 34 Euro som är knappt 330 svenska kronor. I Berlin kostar det ungefär som det gör i Stockholm, 25 Euro som är cirka 250 svenska kronor. Även internetuppkopplingen i London är likt Stockholm på 24 Pund vilket är cirka 260 svenska kronor.

Friskvård och gymkort

En månad på gym i Stockholm kostar ungefär 400 svenska kronor medans i Bulgarien, Sofia, kan det kosta 44 LEV som är ungefär 220 svenska kronor. I Madrid kostar en månad på gym nästan som i Stockholm, 39 Euro som är cirka 390 svenska kronor och i Berlin ligger det på 25 Euro som är cirka 250 svenska kronor. Londons gym ger dig en månadskostnad på ungefär 46 Pund som är ungefär 510 svenska kronor.