Tips för att lyckas med din anställningsintervju för utlandsjobb

Det kan vara en otroligt spännande och nervös utmaning att bli kallad till en anställningsintervju till ett företag i utlandet. I flera olika läder kan de sociala koderna skilja sig åt väldigt mycket. Därför gäller det att verkligen hänga med i vilken typ av kultur och jargong som landet och även företaget har där du ska ha din intervju. Lyckas du med hela din utlandsintervju kan det bli starten för en långvarig samt mycket framgångsrik och spännande internationell karriär.

Svenskar har ofta en liten fördel

I utlandet uppfattas de flesta svenska akademiker som språkkunniga, trevliga, arbetsvilliga och pålitliga. De ger också ett intryck av positivitet, mognad och uppfattas som lite äldre om man jämför med studenter från andra länder.

Tips att ta del av inför utlandsintervjun

Visa konkreta exempel på allt du har åstadkommit under åren och det kan vara allt från projektarbeten, extrajobb eller om du kanske varit tränare för någon sport. Det som är viktigt är att alla dina exempel framstår som bevis på olika starka sidor du har. Genom att konkret uttrycka dig vart och hur du lärt dig alla erfarenheterna är det också en stor fördel att kunna göra det under intervjun.

Exempel på några länders arbetskultur

I exempelvis USA kan du vara mer rättfram i intervjun och i attityden än vad man kan vara van vid att vara hemma i Sverige. Den svenska blygsamheten får du glömma bort och istället uppträda mer självsäkert och nästan lite kaxig men självklart utan att överdriva.

Företag i USA ser väldigt gärna att man själv kan marknadsföra sig och framhäva sina allra godaste egenskaper. Du bör vara beredd på att du sak sälja in dig själv hårt i USA om du jämför mot hemma i Sverige.

I exempelvis Tyskland, Frankrike och Storbritannien kräver inte arbetsgivare på vilken inriktning din utbildning har haft utan det är en akademisk utbildning oavsett inriktning som kan ge dig en fot in i arbetslivet. Den möjligheten gör att du kan söka otroligt många olika typer av arbete i de här länderna.

Det viktigaste här är attityden personligheten och vad du gjort tidigare i ditt liv samt att du kan visa att du har kapaciteten att arbeta mot en deadline och även har ledaregenskaper och kan vara den viktigaste länken vid ett större sammanhang.

Även din personliga drivkraft kan vara viktig för flera olika utländska företag därför bör du alltid tänka ut hur du kan tillföra företaget. Du ska även kunna få fram alla dina viktigaste drivkrafter för den karriär det företaget som du är på intervju för kan erbjuda dig.

Förbered dig länge och noga


Att komma ordentligt förbered inför en intervju gör att du kan komma långt och bli ihågkommen, vilket är en otroligt bra egenskap på en intervju. En bra sak att göra innan en intervju om möjligheten finns är att boka in en träning med en studievägledare eller karriärcoach på engelska.

Att genomgå en fiktiv anställningsintervju gör dig betydligt säkrare både på engelskan och på vilket sätt du bör presentera samt uppföra dig under själva intervjun. Observera affärskulturen och hur mer strikt den kan vara utomlands, använd rätta titlar och var extra noga med hur du bör vara i din ton när du pratar.

Undersök information och historia om företaget

Har företaget du söker arbete hos ett svenskt kontor kan du med fördel ta kontakt med dem och ställa frågor som kan vara till fördel för dig i din kommande intervju. Tänk ut frågorna noga och ta bland annat reda på allt om arbetskulturen både inom företaget och i landet där företaget ligger du söker arbete hos, ifall det svenska kontoret vet den informationen alltså. Det kan också vara en stor fördel att lära dig mer om företagets historia och vilka olika uppgifter personalen som arbetar där utför.
Skulle företaget inte ha ett svenskt kontor kan du ta kontakt med antingen ambassaden eller handelskammaren i landet du ska till för att ta reda på värdefull information.

Checklista för att bättre på oddsen att lyckas på din intervju


Var ute i god tid

  • Förbered dig genom att läsa på om arbetsgivaren
  • Tänk igenom varför du ansökt om tjänsten
  • Öva dig på att presentera dig själv där du berättar om vem du är, vad du gillar, var du växt upp och hur du vill att din framtid ska se ut
  • Tänk ut noga vad du kan tillföra och presentera det för företaget
  • Förbered motfrågor, det är alltid positivt med frågor för att verka nyfiken både på företaget och tjänsten

Före intervjun

  • Planera tiden så du kommer i god tid
  • Sov och ät ordentligt så energin räcker till, ta gärna med lite vatten och ta en promenad med frisk luft precis innan intervjun för ett klarare huvud
  • Öka din självkänsla och peppa dig själv
  • Klä dig efter företagskulturen
  • Packa med CV, betyg och andra intyg som behövs ifall de vill se och frågar efter dem på intervjun

Under intervjun

  • Lyssna noga på allt och fokusera dig
  • Tänk på kroppsspråket
  • Anpassa språket och tänk noga efter vilka ord du väljer
  • Kom ihåg jämlikhet mellan både dig och arbetsgivaren, vill de ha dig som anställd och vill du ha dem som arbetsgivare
  • Presentera dina starka sidor på ett positivt och styrkande sätt så det inte blir överdrivet eller kaxigt
  • Ta över slutet av intervjun på ett bra sätt genom att fråga vad nästa steg efter intervjun är och hur länge det dröjer innan de hör av sig

Efter intervjun

  • Reflektera vad du gjorde bra och mindre bra, vad kan du tänka på till nästa intervju
  • Följ upp exempelvis genom att skicka ett e-mail där du tackar för intervjun och fråga ifall de undrar, funderar eller saknar något mer om dig
  • Skulle de komma med ett besked där du inte får tjänsten du sökt, fråga gärna efter lite feedback vad de kan ge för tips som kan öka dina chanser framöver. Antingen inför andra tjänster inom det företaget du varit på intervju hos eller andra arbetsmöjligheter hos andra företag