Bo och jobba på Cypern

Många svenskar väljer att flytta till Cypern för att bo och arbeta. Det är enkelt att ta sig till den grekcypriotiska delen av ön med flera direktflyg i veckan från Arlanda. Klimatet på Cypern är milt även på vintern med en temperatur på runt 15 grader som kallast.

Cypern har i genomsnitt 300 soldagar per år och fantastiska sandstränder att njuta av under de varmaste månaderna. Prisläget på Cypern är ungefär som i Sverige men eftersom skatten är mycket lägre lever man ändå gott. Här nedan följer lite tips som du behöver tänka på om du funderar på att flytta.

Ayia napa Cypern

Innan du flyttar till Cypern

Innan du flyttar från Sverige är det viktigt att du ser över dina räkningar. Alla abonnemang som du inte vill ha kvar måste du säga upp. Du vill kanske inte ha ditt svenska mobilabonnemang med dig utomlands och du kanske har en digitalbox till din TV och en bredbandsuppkoppling.

Alla de här sakerna måste du säga upp innan du flyttar så att du inte har en otrevlig överraskning från kronofogden som väntar på dig om du flyttar hem igen. Det är också viktigt att du har någon i Sverige som du kan eftersända din post till i början så att du inte missar något viktigt brev. Det går nämligen inte att få post eftersänd till utlandet.

Om du inte vill betala skatt i Sverige när du arbetar utomlands är det viktigt att du meddelar skatteverket att du flyttar. Annars kan du bli skattskyldig i två länder. Du ska också kontakta försäkringskassan och beställa ett europeiskt sjukvårdskort. Det är gratis och tar ungefär en vecka att få med posten.

Ansök om registreringsbevis – yellow slip

Så fort du kommer till Cypern ska du ansöka om ett registreringsbevis eller Yellow slip som det också kallas. Det ansöker du om hos det cypriotiska migrationsverket. Du måste ha ett registreringsbevis om du tänker stanna mer än fyra månader på Cypern.

Ditt registreringsbevis behöver du om du ska öppna ett cypriotiskt bankkonto, söka jobb eller blir i behov av sjukvård. Även när du ska köpa eller hyra en bostad behöver du en Yelllow slip. Du har rätt att börja jobba även under handläggningstiden som kan vara upp till några veckor.

Eftersom både Cypern och Sverige är med i EU har svenskar på Cypern exakt samma rättigheter och skyldigheter som andra cyprioter.Många företag kan hjälpa till med ansökningsprocessen, men det är inte så krångligt så de flesta klarar det själva.

Alla myndigheter på Cypern talar bra engelska så man måste inte kunna grekiska för att göra sig förstådd. Många företag kan hjälpa till med ansökningsprocessen, men det är inte så krångligt så de flesta klarar det själva.

Alla myndigheter på Cypern talar bra engelska så man måste inte kunna grekiska för att göra sig förstådd.

Bankkonto

Det går alldeles utmärkt att behålla sin svenska bank och bankkort fast du bor på Cypern. Det du ska ha i åtanke är dock att du kommer att få din lön betald i Euro och att den svenska banken då tar ut en växlingsavgift på din lön. När du sedan tar ut pengar i bankomaten på Cypern tar den cypriotiska banken ut ytterligare en växlingsavgift för att växla tillbaka din lön till Euro. De allra flesta brukar därför skaffa ett cypriotiskt konto som de får sin lön insatt på. Då slipper de alla växlingsavgifter och annat krångel. När du skaffar ett cypriotiskt bankkonto behöver du ha med dig en del saker till banken. Du måste ha med dig en giltig legitimation och din Yellow slip. Du behöver också ha med dig en lönespecifikation eller en hyresavi eller något annat dokument som visar att du faktiskt bor och arbetar på Cypern. Du kan ofta få hjälp av någon på det företag du arbetar för om du tycker det är krångligt.

Skatt på Cypern?

Skatten på Cypern är mycket lägre än i Sverige. Tjänar du under 195 000kr/år (16250kr/månad) betalar du ingen skatt alls. Tjänar du under 280 000kr/år betalar du runt 20% i skatt. Som mest kan du få betala 35% i inkomstskatt. Sociala avgifter betalas av din arbetsgivare. Eftersom den lägsta skatt du kan få betala i Sverige är 27% kommunalskatt så får du behålla en hel del mer av din lön på Cypern jämfört med om du bodde i Sverige. Genomsnittslönen på Cypern är 18 000kr/månad. å betalar du ungefär 20%i skatt. Det betyder att du får behålla 14 400 varje månad jämfört med 13 140 i Sverige.

Hur hittar man ett jobb på Cypern?

Det finns flera internetsidor på svenska där arbetsgivare söker svenska arbetskraft. Eftersom Cypern har så låg företagsskatt har många europeiska företag valt att ha kontor på just Cypern. Zalando, Klarna, SAS och Mercedes är bara några av alla de företag som återfinns på Cypern.

Vanliga arbeten är inom IT, kundtjänst och försäkring. Det ställs ofta inga krav på tidigare arbetslivserfarenhet eller högre utbildning. Gymnasiekompetens och god svenska räcker. Kan du dessutom bra engelska och kanske ett tredje språk blir du väldigt attraktiv.

Lön och arbetstider

Löneläget på Cypern är lite lägre än i Sverige men bättre än både Malta och Grekland. Genomsnittslönen för en person utan tidigare arbetslivserfarenhet är 18 000kr/månad. Arbetstiden på Cypern är 40 timmar/vecka precis som i Sverige och det vanligaste är att man arbetar måndag till fredag.

Alla har rätt till 20 dagars betald semester varje år. Dessutom har Cypern 14 helgdagar varje år som är lediga dagar med full lön. Det är ganska vanligt att man arbetar övertid men då får man givetvis betalt för det. Alla har rätt till 30 minuters lunchrast.

Dessutom är det vanligt att en privat sjukförsäkring ingår i anställningsavtalet. Uppsägningstiden på Cypern är oftast 6 månader precis som i Sverige.

Att hitta bostad på Cypern?

Det kan vara klokt att ha bostaden ordnad innan du flyttar. Många mäklare och hyresvärdar har hemsidor på nätet där du enkelt kan leta bostad från Sverige. Facebook är också en bra plats att leta på. Många arbetsgivare kan ordna med bostad i början för den som vill hitta ett boende på plats.

En sak som är viktig att kolla upp är vad som faktiskt ingår i ditt hyreskontrakt. Ibland kan det vara upp till dig att kontakta olika bolag för att teckna separata avtal för el och vatten. En positiv sak är att hyrorna å Cypern är mycket lägre än i Sverige. En liten enrummare kostar runt 4000kr/månad.

En lite större lägenhet i en större stad kostar mellan 5000 och 7500kr/månad. Detta är priser för hyresrätter inte bostadsrätter. Det plus de låga skatterna gör att du får mycket mer kvar i plånboken trotts att lönerna är relativt låga.

Hur är sjukvården på Cypern?

Sjukvården på Cypern håller samma kvalité som i Sverige. Har du bara ditt gröna sjukvådskort från försäkringskassan samt din Yellow slip så är akutsjukvården på Cypern lika gratis som i Sverige.

Är du i behov av icke akut sjukvård är det bra att ha en sjukvårdsförsäkring. Många arbetsgivare ger sina anställda en sjukvårdsförsäkring. Har du inte en via jobbet är det en god idé att teckna en privat.

Vid sjukhusbesök behöver man aldrig oroa sig för språket när man är på Cypern. De har ingen egen läkarutbildning så de flesta läkare på Cypern har gått på universitet i ett engelskspråkigt land. kan du bara engelska är det alltså inga problem att göra dig förstådd.

Att köra bil på Cypern

Att köra bil på Cypern är inte som i Sverige. Förvisso kan du som EU-medborgare köra på ditt svenska körkort men där upphör likheterna. Cypern har nämligen vänstertrafik. Det kan ta ett tag att vänja sig vid att köra på fel sida vägen särskilt i korsningar och rondeller. Det gäller att vara väldigt försiktig i början.

Dessutom finns det en del andra regler som vi inte har i Sverige. Det är tillexempel förbjudet att tuta vid ett sjukhus eller på natten. Övrig tid och på andra platser tutar folk hej vilt. Det betyder inte att de är arga eller att du har gjort något som kan vara potentiellt farligt utan kan betyda ”flytta på dig jag vill fram först”.

Det är dessutom lag på att barn upp till tolv års ålder ska sitta i bilbarnstol eller ha bälteskudde och det är förbjudet för barn under fem år att sitta i framsätet.

Föreningen – Svecyp

Svecyp är en förening för svenskar bosatta på Cypern. Där kan du träffa andra i samma situation som du och skaffa dig nya vänner. Där kan du också få tips och råd rörande hyreskontrakt, myndighetskontakter och mycket annat praktiskt.

På deras hemsida kan du också hitta information om svenska skolan på Cypern och om svenska kyrkan. Svecyp anordnar julfest och midsommarfirande och mycket annat roligt.

Flytta till Cypern?

Går du i tankarna att flytta utomlands och jobba? Då kan Cypern vara ett bra alternativ. Vädret är trevligt men milda vintrar och mycket sol. Skatten och hyran är låg och matpriserna ligger lite lägre än i Sverige. Det gör att du får betydligt mycket mer kvar i plånboken varje månad trotts att lönen på Cypern är lägre än i Sverige.

Sjukvården på Cypern håller samma kvalitet som Sverige och akutvård är gratis för alla EU-medborgare. Alla på Cypern har rätt till 20 dagars betald semester och 14 dagar ledigt vid cypriotiska högtider. Det viktigaste att tänka på innan du flyttar är att säga upp alla dina svenska abonnemang och meddela skatteverket att du tänker flytta.

Det viktigaste att tänka på när du har flyttat är att skaffa dig en Yellow slip så fort som möjligt så att du kan skriva på ett hyreskontrakt och skaffa ett cypriotiskt bankkonto.

Vad väntar du på? Sök ett jobb i dag och sätt fart. Ett nytt spännande äventyr väntar på dig.