Bo och jobba i Marbella

Planerar du att flytta och jobba i Marbella?

Det finns många anledningar till varför du kommer att bli förälskad i denna spanska stad. Förutom att Barcelona är en favoritstad bland många svenskar så väljer allt fler svenskar att bosätta sig i Marbella. Det är en ung stad med ett pulserande nattliv. Du kan arbeta på dagen och festa på kvällen.

Eller varför inte göra som Paradisehotell Jesper ”Jeppe” Johansson och kombinera de två genom att arbeta som bartender eller servitris?

Innan du bestämmer dig för att flytta och jobba i Marbella så finns det dock en del saker du behöver ha koll på. Genom att läsa vår guide får du veta allt du behöver för att din flytt och start i ditt nya land ska bli så smidig som möjligt.

Nikki beach marbella

Kultur, historia och fritid i Marbella

Bortsett från medelhavsklimatet, så är anledningen att de flesta människor lockas till att flytta till Marbella det fantastiska kulturarvet och rika historia som staden bär på. Under 7:e århundradet f. Kr, mer specifikt under den feniciska eran, var det redan människor här, som hade bosatt sig i regionen. Det finns flera byggnader kvar som vittnar om detta.

marbella historia

Det finns också vissa bevis på romersk bebyggelse samt fantastiska byggnader från den islamiska perioden som fortfarande kan ses idag. Det osmanska riket vann över romarriket och lämnade många spår i arkitekturen. När det gäller historiska sevärdheter kan du besöka de moriska murarna som omger Gamla stan och Capilla de San Juan De Dios kyrka som byggdes runt 1500-talet.

Om du vill bevittna ett 500-årigt kapell kan du besöka Ermita del Santo Cristo de la Vera Cruz. För den som är intresserad av kultur och historia är Marbella ett riktigt hett besöksmål.

Festivaler i Marbella

Älskar du festivaler? Då är Marbella är en plats för dig, utan tvekan. Varje juni hålls Marbellas internationella filmfestival. En månad senare kan du uppleva Marbella Reggae Festival. I oktober varje år är det en veckolång festival för att hedra Marbellas skyddshelgon San Pedro Alcantara.

Säkerhet och trygghet

Marbella har tidigare haft ett skamfilat rykte med avseende på brottslighet. Man hade stora problem med ficktjuvar, rån, misshandel och annan brottslighet. Stora åtgärder har satts in för att komma tillrätta med problemen.

Bland annat har man börjat skicka hem utlänska medborgare som begått brott. På så sätt har man blivit av med mycket av den organiserade brottsligheten och Marbella anses numera vara en säker stad att bo och leva i. Man har faktiskt lyckats få ner brottsstatistiken med 18 % tack vara dessa insatser. Numera kan Marbella mäta sig med Stockholm. man behöver alltså inte längre vara rädd när man går ut på kvällen.

Transport i Marbella

Till Malaga från Sverige tar du dig med flyg. Du flyger till Malaga och därifrån är det sedan 35 minuter taxi till Marbella. När du installerat dig i din nya bostad och kommit igång med ditt nya jobb, vill du kanske börja utforska omgivningarna runt Marbella. Motorvägen AutoVia A7 tar dig enkelt till de omgivande städerna längs den östra kusten av Spanien.

Om du vill utforska platser runt Marbella, eller besöka närliggande destinationer som Torremolinos, Gibraltar och Malaga kan du alltså enkelt hyra en bil eller motorcykel. Du kan även använda dig av buss för att ta dig till Malaga. Där finns en tågstation med förbindelser till hela Spanien. Med snabbtåg tar det bara 2,5 timmar till Madrid. Bussen tar dig även till flygplatsen och till alla de andra kuststäderna i närheten.

Shopping i Marbella

Vem älskar inte lite shopping? Är du en av dem som gillar att shoppa, kan Marbella vara din favoritplats. Här finner du enorma stormarknader och flera exklusiva butiker och märken. Nästan alla stora klädmärken har egna butiker här eftersom många turister är människor med hög inkomst som gärna shoppar exklusiva varor.

Eftersom Marbella är en turiststad av stora mått finns det en stor marknad för butiker i alla prisklasser, något även de som bor och arbetar i Marbella får dra nytta av. Här hittar du det senaste sommarmodet och utbudet uppdateras hela tiden. Söker du kläder för svenska vintrar får du dock leta någon annanstans. I Marbella blir det sällan kallare än 15 grader.

Innan du flyttar

Innan du flyttar måste du fundera på hur länge du tänker dig att vara borta. Ska du arbeta utomlands i mer än 3 månader måste du göra en flyttanmälan hos skatteverket. Annars får du betala skatt på din lön både i Sverige och i Spanien.

Du behöver också skaffa ett europeiskt sjukförsäkringskort från försäkringskassan. Det är ett plastkort som visar att du är EU-medborgare och har rätt till fri sjukvård. Har du inte ett sådant kort måste du betala dina sjukvårdskostnader själv och sedan begära ersättning från ditt försäkringsbolag. Det kan bli dyrt. Ett vanligt benbrott kan kosta 40-50 000kr.

Har du ett sjukförsäkringskort är sjukvården gratis precis som i Sverige. Spanien är dessutom väldigt bra sjukvård (bättre än i Sverige) så du kan vara trygg i vetskapen om att om något skulle hända så är du väldigt goda händer.

Att leta boende i Marbella

Varför ska man registrera sig för ”Numero de identidad de extranjero”?

Om du vill bosätta dig och arbeta i Marbella behöver du ett NIE. Om du ska kunna få ut din lön så behöver du ett spanskt bankkonto. Du kan be att få in lönen på ett svenskt bankkonto men då tillkommer transaktionsuppgifter och växlingsavgifter.

När du sedan tar ut pengar från ditt svenska konto i en spansk bankomat får du ytterligare en växlingsavgift. Du behöver alltså ett spanskt bankkonto. För att kunna öppna ett sådant behöver du ett NIE. Om du vill hyra eller köpa en lägenhet behöver du ett NIE och all kontakt med myndigheter kräver att du har ett INE.

Även arbetsgivare kan kräva att du har ett INE för att få en anställning. Kort och gott. För att kunna hyra en lägenhet eller köpa ett hus i Marbella behöver du ett INE.

Hur skaffar man ett NIE?

Det går att ansöka om NIE från Sverige. Blanketten finns att skriva ut på nätet. Blanketten finns bara på spanska men det går att hitta översättningar om man letar lite. När blanketten är rätt ifylld (dubbelkolla att allt stämmer) behöver du bege dig till spanska konsulatet i Göteborg eller Lund eller spanska ambassaden i Stockholm.

Där lämnar du in blanketten och ditt pass samt en kopia av ditt pass. Sedan fyller du i blanketten Modelo 790 och lämnar in även denna. Sedan får du ett inbetalningskort och du får ditt pass tillbaka (därför behövs kopian). När du har betalt (ca 120kr) kan det ta upp till tre veckor innan du får dokumentet med ditt NIE nummer. Du kan också ansöka om NIE nummer på plats. Då går du till polisstationen ”Policia Nacional”. Det finns förmedlingar på internet som mot en avgift hjälper dig med hela processen. Då går det oftast på några dagar.

Alla boenden i Marbella både hyreskontrakt och köpekontrakt sköts av mäklarfirmor. Du kan hyra in dig i andra hand vilket är ganska vanligt precis i början, men det är klokt att gå till en mäklare ganska snart och försöka hitta något eget. Har du bara fixat ditt INE så är det inga problem. Däremot kan vi rekommendera er att ansluta er till svenskar i marbella som är en facebook grupp där dom flesta har fått tag på en lägenhet.

På jakt efter lediga jobb i Marbella?

De flesta lediga jobb för expats är säsongsbundna. Under sommaren finns det gott om turister som kommer till Marbella, vilket innebär rikliga barjobb och möjligheter inom restaurang. Men dessa typer av jobb kommer att dö av när höstsäsongerna börjar närma sig. Men om du letar efter långsiktiga jobbmöjligheter bör du ta dig en närmre titt på bygg-och fastighetsbranschen.

Du kan också prova försäljningsjobb, men många av dem erbjuds på provisionsbasis. Är du undersköterska och kan spanska? Då kan du hitta många jobb inom åldringsvård och sjukvård. I Spanien har man en helt annan syn på hur gamla ska tas om hand så personaltätheten inom äldreomsorgen ser inte alls ut som i Sverige.

Även som engelsklärare finns det gott om arbetstillfällen. Har du dessutom någon form av examen som visar att du har goda kunskaper i engelska är det ännu lättare.

Lokal ekonomi i Marbella

Visste du att Marbella har bland de högsta disponibla inkomstnivåerna i hela södra Spanien? Faktum är att de företag som finns i staden bidrar till 14% av all handel. Gästfrihet, fastighetsförsäljning och andra tjänstesektorer anses vara de största arbetsgivarna och står för cirka 60% av alla jobb i staden.

Inkomstskatt

I Spanien finns två inkomstskattesatser, där en av dessa kommer att bero på vart du kommer ifrån. Om du till exempel är expat från ett EU-land, betalar du mellan 19% och 47% av din inkomst, medan om du är bosatt utanför EU börjar din grundinkomstskatt på 24,70%.

Tjänar du under 35 000kr/månad blir din inkomstskatt 31%. Tjänar du under16 000kr/månad blir den bara 20%. Det blir alltid lite billigare att arbeta i Spanien än i Sverige även om skillnaden inte blir fullt så stor som många tror när man börjar komma upp i lön. För lägre löner som man kan förvänta sig om man arbetar inom turistnäringen blir dock skillnaderna rätt stora.

Är du redo att bo och arbeta i Marbella? Om svaret är ja, har du mycket gott att se fram emot!