Bo och jobba i Barcelona

Varför väljer många svenskar att jobba i Barcelona?

Du kanske redan har bestämt dig för att jobba i Barcelona. Många svenskar väljer att flytta till och arbeta i en av Europas hetaste städer. Varför?  Kanske för att Barcelona är trendigt ungt och vibrerade. 

Med dess imponerande arkitektur, underbara väder och en rad kristallklara stränder, erbjuder Barcelona en livskvalitet för alla typer av människor runt om i världen. 

Men innan något annat, planera din flytt/resa. Det är mycket att tänka på innan man flyttar till ett annat land. Många företag tar emot jobbansökningar från utlandet.

Worqo är ett sådant företag som har en hel del lediga jobb i Barcelona för svenskar. Det kan vara skönt att veta att man har ett jobb redan innan man flyttar.

Språk och kultur i Barcelona

Katalanska är det officiella språket i staden. Det används på vägskyltar och i offentliga sammanhang. Det talas katalanska i skolor och på andra institutioner. Katalanska har drag av både spanska och franska och även en del latin. I Barcelona talas det spanska och katalanska parallellt. Man kommer ganska långt med engelska men att kunna spanska är helt klart en fördel.

Den katalanska kulturen liknar den spanska kulturen. Tidigare var det särskilt tjurfäktning som var känt. Men har nu varit olagligt sedan ett tag tillbaka. Medan tjuren är det nationella djuret för vissa, väljer Katalaner att se åsnan som nationaldjur, istället. Sardana är en ringdans som dansas i Katalaninen.

Många ser flamenco som dansen framför andra i Spanien men i Katalonien är det alltså Sardana som gäller. Många i Katalonien har fortfarande siesta tre timmar mitt på dagen. Då stänger många affärer och företag. I gengäld är arbetstiden förlängd till klockan åtta på kvällen. Många Katalaner försöker ändra på detta och få till en kortare siesta och sluta jobba vid sex i stället. Inte minst alla småbarnsföräldrar vill gärna träffa sina barn på kvällen också.

Barcelona har en rik historia som sträcker sig bakåt i tiden ända till 1100talet. De berömda konstnärerna Gaudi och Miró har lämnat många berömda byggnader och konstverk efter sig. Stadskärnan från 1200talet är en sevärdhet i sig.

Att arbeta i Barcelona

Den globala ekonomiska krisen drabbade Barcelona och Spanien hårt. Det var till och med tal om att gå i konkurs. Dock har arbetslösheten minskat under de senaste åren, men det är fortfarande ett problem. Eftersom Barcelona är ett populärt turistmål tillkommer det hela tiden jobb inom turistnäringen. Barcelona är dessutom huvudstaden i området viket gör staden till regionens finansiella och logistiska centrum.

  • De som söker jobb i Barcelona och kan flytande spanska och engelska har en extra fördel. Kan du inte något av språken bör du inte söka jobb i Barcelona.
  • Jobb på barer och restauranger finns i överflöd eftersom turistnäringen gör det lönsamt att sälja mat och dryck.
  • Bankjobb har fått en hög efterfrågan under de senaste åren när ekonomin har börjat återhämta sig.
  • Logistiksektorn är stor och här är efterfrågan på utbildad arbetskraft stor.
  • Informationstekniken förväntas ständigt växa under 2019 och därefter. Så, de med rätt kompetens kan arbeta inom It sektorn.
  • För en programmerare eller systemvetare finns det gott om jobb att välja på.

Barcelona har en del mindre stressiga jobb som inte kräver någon utbildning (främst inom turistnäringen), samt kortsiktiga arbeten att erbjuda dem som söker. Förutom att arbeta på restaurang eller hotell, kan du arbeta som barnflicka om du är tjej.

För proffs med bra kunskaper i det engelska språket kan du sikta på att jobba som lärare på universitet och andra högskolor. Engelsklärare kan lätt få jobb i Spanien.

När du anländer till Barcelona

Registrering för ”Numero de identidad de extranjero”

Om du vill bosätta dig och arbeta i Barcelona behöver du ett NIE. Om du ska kunna få ut din lön så behöver du ett spanskt bankkonto. Du kan be att få in lönen på ett svenskt bankkonto men då tillkommer transaktionsuppgifter och växlingsavgifter.

När du sedan tar ut pengar från ditt svenska konto i en spansk bankomat får du ytterligare en växlingsavgift. Du behöver alltså ett spanskt bankkonto. För att kunna öppna ett sådant behöver du ett NIE. Om du vill hyra eller köpa en lägenhet behöver du ett NIE och all kontakt med myndigheter kräver att du har ett INE.

Även arbetsgivare kan kräva att du har ett INE för att få en anställning.

Hur skaffar man ett NIE?

Det går att ansöka om NIE från sverige. Blanketten finns att skriva ut på nätet. Blanketten finns bara på spanska men det går att hitta översättningar om man letar lite.

När blanketten är rätt ifylld (dubbelkolla att allt stämmer) behöver du bege dig till Spanska konsulatet i Göteborg eller Lund eller Spanska ambassaden i Stockholm. Där lämnar du in blanketten och ditt pass samt en kopia av ditt pass.

Sedan fyller du i blanketten Modelo 790 och lämnar in även denna. Sedan får du ett inbetalningskort. När du har betalt (ca 120kr) kan det ta upp till tre veckor innan du får dokumentet med ditt NIE nummer.

Du kan också ansöka om NIE nummer på plats. Då går du till polisstationen. Det finns förmedlingar på internet som mot en avgift hjälper dig med hela processen. Då går det oftast på några dagar.

Sjukvårdskort & sjukvård i Barcelona

Det är också viktigt att du har ett sjukvårdskort för EU-medborgare. Det fixar du i Sverige innan du reser. Det är enkelt att beställa från försäkringskassan.

Om du tänker dig att bo i Barcelona en längre tid är det viktigt att ha detta kort för att vara garanterad fri sjukvård precis som i Sverige. Utan detta kort kan du få bekosta all sjukvård själv och då kan ett vanligt benbrott kosta dig 40-50 000kr.

Att leva och bo i Barcelona

Bortsett från de positiva fördelarna med bra lön och låga skatter, anser många att det är rent av upplyftande att leva och bo i Barcelona. Under sommaren är det perfekt att tillbringa sin semester på en av stadens kristallklara stränder.

Du kan räkna med att det finns mojitos tillgängliga, överallt. Spanska delikatesser är som bäst när de avnjuts på ett öppet torg i El Raval, Barri Gotic eller El Born. Vad mer?

Missa inte att besöka operan och andra klassiska föreställningar på Liceu Theatre. Arkitekturen och det vackra landskapet utanför Barcelona tål också att nämnas.

Nattliv och aktiviteter i Barcelona

Nattliv och fester finns i överflöd och den partysugna kan räkna med sena nätter. Faktum är att det finns en hel drös av olika klubbar och barer att välja mellan. Det är dock inte allt! Du kan njuta av andra former av underhållning, inklusive festivaler och levande musik.

När du letar efter sport och andra utomhusaktiviteter är Barcelona ett riktigt bra val.

  • Du kan kitesurfa under sommaren.
  • Njut av god mat och vacker konst under vintern
  • På hösten kan du köra mountainbike om du så önskar det.
  • Barcelona har dessutom fotboll i toppklass om du är intresserad av det.

Med den fantastiska landsbygden i Katalonien och Costa Brava kusten, kommer livet i regionen aldrig att kännas tråkigt. Du kan ta en weekendresa till San Sebastian, Valencia och Madrid för lite avbrott i vardagen och för att stilla din reslust och nyfikenhet.

Mat och dryck

Bortsett från det goda vädret är spansk mat en annan anledning till att människor flyttar till Barcelona. Med de berömda lokala köken, kan tapas troligtvis tillfredsställa dina smaklökar tillräckligt för en hel middag.

Sangria och paella är självklarheter men inte det enda som Spanien erbjuder. Medan den katalanska maten är jordnära, rustik som mat, har det blivit korat som ett av de bästa köken. Detta tack vare den kulinariska revolutionen under de senaste decennierna. Barcelona är också platsen för drycker i världsklass. Penedes-regionen har en rad vingårdar som producerar olika typer av vin. När du är stressad på jobbet, gå till en autentisk cava bar, där du kan dricka det bästa vinet, och bara njuta av livet. Det Spanska vinet håller världsklass och de bästa vinerna säljs på hemmaplan.

Barer

barer i spanien

Att ha koll på ett par vänliga barer som säljer svalkande öl, kan göra justeringsperioden bekvämare. Lyckligtvis är Barcelona också packad med internationella restauranger och barer. Det finns irländska och brittiska pubar för dem som känner för det. Dessutom är staden känd för sitt hemmalag, FC Barcelona, och du kan snabbt upppfylla dina sportbehov om du så vill det. 

Yngre expats och proffs kommer troligtvis att njuta av en drink på Belushi’s Bar, eftersom det ger en möjlighet att träffa med andra resenärer över en omgång öl, eller kanske lite bordtennis. Det kan vara skönt att träffa andra i samma situation som dig själv när hemlängtan slår till.

För att lära känna staden än mer, rekommendera vi att du kollar runt på diverse bloggar. Här är det ofta expats som slagit sig ner i staden och valt att utforska alla stadens hörn för att sedan dela det på nätet. Då kan du få massor av tips på trevliga vattenhål där du hittar likasinnade människor och den mat du längtar efter.

Livet kan vara härligt i Barcelona. Dock kan en flytt till staden innebära huvudvärk om du inte har alla papper på plats i tid. Spanska myndigheter är riktiga paragrafryttare och det är viktigt att du har koll på alla dokument som du kommer att behöva.

Om minsta lilla ruta är ifylld fel någonstans får du börja om från början. Se till att du förbereder de nödvändiga dokumenten och sikta sedan på att hitta ett kvalitetsboende.

Oavsett om du vill arbeta som engelsklärare, mjukvaruingenjör eller affärskonsult se till att alla papper är i ordning innan du reser så blir din första tid i Barcelona mycket behagligare än om du ska stressa runt och försöka göra sig förstådd på knagglig spanska hos olika myndigheter.

Medans anställningsprocessen kan kännas som en svår uppgift, är chansen att få ett bra jobb ofta högre än väntat!