Bo och jobba i Riga

Är du intresserad av att jobba utomlands som i Lettland? Ett land med massor av möjligheter. I den lettiska huvudstaden Riga finns det cirka en miljon invånare, det gör staden till en av de minsta huvudstäderna runt om i Europa. Staden innehåller flertalet kulturella arv och är landets mest ekonomiska mittpunkt. Med den bakgrunden i staden är det inte svårt att förstå varför fler och fler unga väljer att bosätta sig i Riga.

Närheten till de baltiska staterna och även till stornationen Ryssland gör att du som har flerspråkiga kunskaper kan ha stora möjligheter att kunna arbeta inom servicesektorn

Rigas arbetsmarknad

Språket som talas i Riga är lettiska och det är störst chans att hitta ett arbete där de söker personer med svenska som modersmål samt goda kunskaper i det engelska språket. Inom ekonomisektorn är Western Union en av de största arbetsgivarna i Riga. De kräver normalt inte några förkunskaper utan det viktigaste är att du har svenska som modersmål samt är öppen för att flytta till och bo i Riga.

Jobbansökan

Söker du jobb i Riga innan du flyttat dit blir du kallad till anställningsintervju så sker den oftast via Skype eller telefonsamtal. Först skickar du in ett CV på engelska antingen direkt till företaget du söker jobb hos eller till en rekryteringsfirma. Du bör vara uppmärksam på att personlighet och intryck vid första kontakten väger mycket högre än vad erfarenhet kan göra. Ett plus är om du tidigare har arbetat inom kundservice eller på ett callcenter.

Rigas arbetsmiljö och kultur

Får du arbete på ett callcenter i Riga kommer du garanterat få arbetskollegor från olika nationaliteter världen över men även få ha en hel del kontakt med lokalinvånarna. På så vis kommer du märka av skillnaden mellan personer och dess ursprung, exempelvis är det lettiska folket ärliga och väldigt raka.

Rigas arbetslagar

Bosätter du dig i Lettland följer du de lagar som finns i landet och betalar även skatt där. Skatten ligger betydligt lägre än i Sverige, nämligen på 24 % och lönerna är lite under Sveriges men med ett bra arbete samt boende kan du leva billigt i landet.

Precis som hemma i Sverige är arbetsveckan upplagd på 40 timmar med 8 timmar om dagen med rätt att få betald semester på fyra veckor under ett kalenderår. Skulle du bli sjuk betalar arbetsgivaren 75 % av din lön andra och tredje dagen. Vid uppsägning eller om du själv säger upp dig gäller normalt en uppsägningstid på en månad men under en provanställning kan kontraktet avslutas på tre dagar.

Skapa kontakter

I Baltikum där Lettland ligger är det nära både till Ryssland och Skandinavien därför är det en bra möjlighet att via arbetet i Riga knyta flera värdefulla kontakter för din framtid. Många företag anordnar sociala event efter arbetsdagens slut, allt från afterwork till utflykter eller andra aktiviteter. Det finns även olika grupper på sociala medier där både svenskar och övriga nyinflyttade i Riga finns, du kan med fördel gå med i dessa. I grupperna kan du få tips om allt från arbete, boende, restauranger eller andra aktiviteter och händelser i Riga.

Bo i Riga

Både på internet och genom personliga kontakter kan du höra dig för efter en bostad att hyra, oftast kan du få tips från någon som känner någon osv. Även på arbetet du fått eller har kontakt med kan med säkerhet ge dig något råd hur du smidigast söker en hyreslägenhet. Det finns även de företag som hjälper till att skaffa ett boende under första tiden när du anlänt till Riga för att komma på fötter och hitta något eget. Hyran för en central lägenhet på ett rum och kök ligger på ungefär 350 euro men var noga med att titta noga på standarden på lägenheten innan du skriver ett kontrakt. Du ska även var beredd på att betala en deposition i samband med att du flyttar in.

Oftast ingår inte övriga kostnader såsom varmvatten, el och gas i hyran, det får du teckna separata avtal för att få. Hyreslägenheterna hyrs oftast ut möblerade vilket är en fördel när du flyttar dit från Sverige då det är ett stort projekt att flytta med sig möbler ner till Riga. Hyr du en möblerad lägenhet kommer det stå i avtalet att du ska lämna allt i samma skick som det var vid inflyttning så var noga med att kolla skick och notera eventuella brister eller skador med din hyresvärd innan du flyttar in.

Att göra i Riga

I Riga är det en fördel om du är aktiv i någon typ av sport såsom basket eller fotboll för att vidga det sociala umgänget. Grupperna på sociala medier är en perfekt väg att gå för att läsa annonser där nyinflyttade söker personer för att utföra någon sportaktivitet tillsammans. Under 2014 blev Riga utnämnt till en av Europas mest kulturella huvudstad eftersom de har flera otroliga sevärdheter och byggnader. I gamla staden kan du upptäcka en fantastisk vacker arkitektur och utanför staden hittar du flera vackra utflyktsmöjligheter i naturen. Får du en anställning där ett internationellt företag har inriktning mot Sverige kommer du garanterat träffa andra svenskar på arbetsplatsen.

Levnadskostnader

I Riga får du ungefär 35 % lägre levnadskostnader om du jämför med Stockholm, exempelvis kostar en limpa över 20 kronor i Stockholm men i Lettland ligger den på cirka 9 kronor. I lokaltrafiken i Stockholm kostar en enkelbiljett cirka 40 kronor och i Lettland kostar den cirka 12 kronor.

Det som kan vara extra bra att känna till är att det som är lite dyrare i Lettland är räkningar såsom vatten, värme och el. Månadskostnaden i Riga hamnar på cirka 1 700 kronor och i Stockholm kan det vara cirka 900 kronor.

Lettiska språket

I Riga är det officiella språket lettiska men det är även en stor del som pratar flytande ryska. Det finns även en majoritet som talar behjälplig engelska men skulle du resa utanför huvudstaden till landsbygden får du ställa in dig på att alla inte kan engelska.

De internationella företagen anordnar ofta gratis kurser i både lettiska och ryska språket ifall intresse finns, du kan även gå i språkskola i Riga mot en liten avgift. Internet kan också vara till en stor hjälp att lära dig de vanligaste fraserna och hur du ska uttala dem.

Registrera ankomst i Riga

Du behöver inget visum för att arbeta i landet då Lettland är medlem i EU, dock behöver du registrera dig för att få ett så kallat ”Personas kods”.

Det är liknade ett svenskt personnummer vilket du behöver för att kunna få öppna ett bankkonto och få lön.

Det första du gör är att boken in en tid på PMLP kontoret som är placerat i Riga.

Där får du legitimera dig med ditt svenska personnummer och fylla i dokument som behövs för att få fram ditt ”Personas kods”.

Efter cirka 10 dagar måste du komma tillbaka med ett bevis på sjukförsäkring och därefter får du till ”Personas kods”.

Sedan behöver du inom en månad komma tillbaka igen med ett bevis på din hemadress i Lettland, exempelvis ett hyreskontrakt.

Bankkonto

I Riga hittar du flera av de svenska bankerna såsom Swedbank, SEB och Nordea men även den lettiska banken vid namn Citadele. De flesta bankkontor har någon personal som kan tala engelska vilket förenklar besöket att du kan göra dig förstådd.

Inför ditt besök för att skaffa ett bankkonto behöver du ta med ditt ”Personas kods” och arbetskontraktet. Efter ett par dagar kan du hämta ut ditt bankkort och kunna börja använda ditt lettiska bankkonto. Utan arbete kan det vara svårt att få öppna ett bankkonto eftersom du måste bevisa att du har någon koppling till Lettland.

Sjukförsäkring

I vanliga fall får du via jobbet erhålla en sjukförsäkring, ibland kan det ligga som ett extra avdrag från lönen men du bör ta med dig ditt blåa EU-kort till Lettland. Det visar att du har rätt att få ta del av läkarvård när du vistas i utlandet.

Du måste ha en sjukförsäkring under den period du ska bo i Lettland och fördelen när du arbetar hos ett internationellt företag med många arbetskollegor är att de kan ge dig tips om den försäkring som är mest fördelaktig.

Sociala avgifter och skatt

Varje månad dras det 24 % skatt på din lön helt automatiskt och skulle du vara sjuk i en längre period med minst 11 dagar betalar inte din arbetsgivare ut sjuklönen utan en institution som heter Slimības pabalsti. Det enda kravet för att få sjuklön är att du måste ha betalat din skatt under tre månader för att bli beviljad.

Sammanfattning om flytt och arbete i Riga

Att bo och leva i Riga är billigt och när du inte arbetar kan du bland annat njuta av deras goda och prisvärda öl eller handla mat i den välfyllda lokala saluhallen. Du kan även åka ut på flera olika äventyr och aktiviteter såsom utflykter i naturen eller i Baltikum området.

Antingen bor du i egen lägenhet eller i kollektiv med andra då det finns många svenskar i olika åldrar som är bosatta i Riga, rumskamrater eller liknande kan du med fördel söka i grupper på sociala medier.