Att flytta utomlands under coronapandemin


Går du i planer på att söka ett jobb i utlandet bör du vara beredd på att det kan uppstå några knepiga situationer nu under Coronapandemin. Du ska dock inte låta Corona stoppa dig att göra din dröm till verklighet. Det kan vara stressigt att flytta under en pågående pandemi men det är absolut inte omöjligt att genomföra.

Det första du kanske tänker på när planerna för en flytt till utlandet påbörjas är om det är värt det eftersom det finns en del risker att ta. Kort och gott kan man säga att svaret är ja. Det finns flera olika sätt att undvika sjukdomen även om de flesta länderna världen över är påverkade av Coronaviruset på ett eller annat sätt. Var noga med att hålla koll på aktuell information landets myndigheter har angående Corona restriktioner. De finns till för att invånarna ska få trygghet och säkerhet.

Den viktigaste delen för att du ska kunna genomföra flytten är att ta reda på om landet tillåter inresor så du kan omlokaliserad dig dit. Idag har de flesta arbetsgivare världen över vidtagit alla de nödvändigaste åtgärder som krävs för att kunna anställa ny personal. De har även koll på läget som råder varje dag och kan hjälpa dig att säkert förflytta dig till landet.

coronaviruset-covid19

Planering

Det finns inte lika många direktflyg idag som det gjorde förut så därför är det extra viktigt att planera resan noga. Du kan behöva ta två olika flyg samt behöva övernatta någonstans för att komma fram till din slutdestination. Du kommer hur som helst att anlända till ditt nya land men det kan behövas mer restid och planering.

Någon lösning som är optimal på hur du bästa håller dig säker ifrån att smittas av Corona finns tyvärr inte. Över hela världen har länder reagerat olika på restriktioner och säkerhetsåtgärder. Dessutom har många länder ändrat restriktionerna och åtgärderna flertalet gånger utifrån hur allvarligt situationen varit just då.

Innan du åker behöver du ta reda på mer om landets restriktioner och åtgärder för COVID-19 eftersom det kan ändras vecka till vecka, var noga med att alltid vara uppdaterad.

Att tänka på

Alla restriktioner som landet du kommer flytta till är inte förhandlingsbara utan de måste respekteras och följas hur obekväma dessa kan vara. Följer du inte restriktionerna kan du riskera få betala flera dyra böter.

Några flygbolag har idag även strikta restriktioner där bland annat mittensätet ska lämnas tomt så att avståndet mellan passagerarna inte blir för tätt. Majoriteten av alla flygbolag som har ett krav på att munskydd ska användas under hela flygresan. Det du kan göra för att vidta extra säkerhetsåtgärder är att ta med handsprit som du har i ditt handbagage under hela resan.

Du bör vara beredd på att behöva ta ett nytt test för att se om du har Corona innan ditt flyg avgår. Många länder kräver idag att du ska kunna visa upp ett negativt provresultat vid ankomst. Det kan också vara så att du kan behöva ta ännu ett nytt test direkt på flygplatsen när du ankommit till det nya landet.

I vissa länder kan det finnas en obligatorisk karantänperiod beroende på vilket land du rest ifrån, oftast ligger den perioden på två veckor. Skulle det gälla i det land du flyttar till behöver du ordnat en lägenhet innan du reser så att du kan åka dit direkt när du landat. En del företag kan hjälpa till att erbjuda en möjlighet att bo på exempelvis ett hotellrum under karantän perioden. Myndigheterna kräver också att du meddelar vilken adress du kommer vistas på för att de ska kunna göra kontroll så att du är i karantän hela perioden.

Munskydds kravet kan skilja sig mycket världen över, i några länder måste munskydd alltid användas när resor sker med kollektivtrafik eller när du vistas i allmänna byggnader. Andra länder kräver att du ska använda munskydd så fort du lämnar din bostad och vistas i utomhusmiljö. Det som gäller i alla länder är att hålla avstånd på minst två meter mellan varje person.

Ankomst

Det kan väcka otroligt många känslor att flytta till utlandet oavsett Coronavirusets framfart eller inte eftersom det är ett stort beslut. De främsta känslorna som oftast kommer upp är spänning och nyfikenhet att vilja starta ett nytt liv men samtidigt finns en rädsla för allt okänt.

De här känslorna finns alltid med oss när det kommer till nya saker och utmaningar i livet. Corona kan dock påverka dem ännu mer eftersom det kan vara svårt att förbereda sig för vad som kan ske.

En viktig del när man flyttar utomlands är att skapa kontakter med nya människor. Vilket kan bli en tuffare utmaning nu under Corona eftersom det inte går att träffa människor på det sätt som vi gjort innan. Att bygga ett nätverk är en ganska viktig detalj när man vill starta ny karriär och nytt liv i utlandet men det är inte lätt när alla aktiviteter, restauranger och liknande har begränsade öppettider.

Det enda och bästa lösningen för det här problemet med att skapa nya kontakter är att vi har en otroligt bred och bra digital värld att utnyttja. Videosamtal och möten är bra för att kunna få en se de andra personerna och det finns många grupper samt kollegor som idag kör både after work samt andra aktiviteter via Skype eller Teams.

På Facebook finns det även grupper för svenskar som bosatt sig i utlandet, där är det perfekt att hitta andra som är i samma situation i det landet du befinner dig i.

Stunder då du kommer känna dig helt ensam och uttråkad kommer alltid att komma eftersom det är tufft med en flytt till annat land och lite extra kämpigt ifall du måste sitta i karantän direkt. Förhoppningsvis kan du komma igång med ditt nya arbete direkt på plats där du kommer sitta i karantän.

Då kan du arbeta på distans för att veckorna inte ska kännas så långa. Försök att hitta andra saker att fördriva tiden med också, det finns bland annat streamingtjänster, hemmaträning, musik, podcast eller lär dig något helt nytt.

Sjukförsäkring utomlands

Det är otroligt viktigt idag att tänka på hälsan och att ta hand om sig själv. En mycket bra sak att ta reda på är var du kan vända dig när du blir sjuk eller kanske smittad av Coronaviruset, vad som gäller då. Har du en sjukförsäkring från Sverige kan det vara smart att ta reda på om den täcker även i utlandet.

Skulle den inte göra det finns det andra sätt att teckna en försäkring i ditt nya land. Ibland får du tillgång till sjukvården direkt när du börjat arbeta i landet, men glöm inte att alltid ha ditt europeiska sjukförsäkringskort med dig. Det kortet gör att du får vård på samma sätt och samma kostnad som de personer som är födda i det land du flyttat till.

Sjukförsäkringskortet är bra att ha med sig under de första veckorna i nya landet innan en ny sjukförsäkring startar. Har du skrivit kontrakt med ett företag i Europa kan de flesta även erbjuda dig högkvalitativ sjukvård när du blir officiellt anställd. Den typen av försäkring dras automatiskt från lönen.

Du kan även välja en privat sjukvårdsförsäkring som innebär mer förmåner såsom kortare väntetider inför läkarbesök, läkare som pratar bättre engelska, privata sjukhusrum eller också tandvård. Det kan också vara bra att ta reda på information om de alternativ du har för sjuk- och hälsovård i ditt nya land. Exempelvis var alla kliniker är placerade och hur du kan ta dig dit samt vilka handlingar du behöver ta med dig inför ett besök.

Coronavaccinet

Har du hunnit fått vaccination mot Corona innan du flyttar till det nya landet innebär det inte att du är befriad från restriktionerna eller de krav som landet har. Rekommendationerna från de flesta myndigheter världen över är att du som är vaccinerad fortfarande följer de regler om social distansering samt självisolering i den största möjliga mån.

Det kommer komma digitala vaccinpass som kommer eventuellt kunna öppna för andra möjligheter längre fram. Följ all aktuell information hos myndigheterna i ditt nya land för att alltid vara uppdaterad om vad som gäller.

Ungern och Island har fått ett så kallat immunitetspass som gör att det enkelt finns dokumenterat över vilka som haft COVID-19 och sen tillfrisknat. Det är de som har antikroppar och immunitet som får immunitetspasset och de personerna som är vaccinerade får ett vaccinpass.

Skulle du inte hunnit fått vaccinationen innan flytten sker så kan du följa all information hur vaccinationerna går via den information myndigheten i ditt nya land ger. Förutsättningarna för vaccination ser idag olika ut för olika länder men förhoppningsvis kommer större delar av världen vara helt vaccinerade under 2021.

Låt inte en vaccination eller Corona stoppa dig från att utforska landet du flyttat till, så länge du håller alla restriktioner och använder munskydd kan du fortfarande vistas ute. Det nya landet har säkert oändligt med saker att upptäcka och det är upp till dig att utforska dem samt att ta tillvara på tiden.

planering av flytt utomlands