Bo och jobba i Malaga

Vid Spaniens solkust hittar vi en modern storstad vid namn Málaga. Där är både kultur och livsstilen mycket mer avslappnad än om man jämför mot de större städerna i Spanien, såsom Barcelona eller Madrid. Ofta anpassas arbetstiderna för att du ska få chansen att njuta av Medelhavet och den härliga spanska solkusten.

Många företag som har etablerat sig i Malaga riktar in sig mot den nordiska marknaden. Det gör att arbetsmöjligheterna för säljare, call-centers, kundtjänst samt inom turism är otroligt stora.

Jobb i malaga

Jobb i Malaga

Det finns stora möjligheter i Malaga med omnejd för svensktalande personer som har viljan att arbeta på solkusten i Spanien. Företag som arbetar inom BPO, Business Process Outsourcing, finns etablerade i Malaga och även i närheten i orter som Marbella och Fuengirola.

När du arbetar med BPO innebär det att du arbetar i en del av ett företaget men är outsourcad och det sköts av externa företag. Det är inte ett krav att du ska kunna spanska för att få arbeta mot den skandinaviska marknaden i Málaga. Men det är krav att kunna engelska eftersom det är ett huvudspråk som används för kommunikation på de flesta arbetsplatserna.

Det finns även arbete inom SSC som är Shared Service Centers i Málaga, det innebär att det är en gemensam avdelning för HR, ekonomi, bokföring, IT samt juridik. Några exempel på företag som arbetar med SSC samt BPO i Malaga är Sellbytel samt Norwegian. Hos de företagen kan du få arbeta med teknisk support eller kundtjänst men även försäljning för Call4U eller Canal Digital.

Det finns oftast inga krav på förkunskaper inom försäljningsarbete och svenskar som är bosatta i Málaga har stora chanser att få jobb inom skönhet, restaurang, mäklaryrket eller vården.

Arbetsmiljö och kultur

I Spanien är arbetsplatsen mer traditionell än om man jämför med Sverige. Det finns ofta en tydlig struktur mellan medarbetarna och chefen. På ett spanskt kontor är det oftast längre arbetstider eftersom de har en siesta som innebär en längre lunch belagd mitt på dagen.

Arbetsrätt och lagar

En arbetsvecka i Spanien ligger på cirka 40 timmar för heltidsarbete, exakt samma som i övriga EU. Det finns dock internationella företag som kan locka till sig ny personal med flexibla arbetstider. Lönen i Spanien ligger oftast runt 1 000 – 1 500 Euro i månaden och det klarar man sig bra att leva på eftersom levnadskostnaderna är mycket lägre än i Norden.

Semesterdagarna ligger på 22 plus övriga helgdagar vilket blir nästan 30 dagars ledighet per år. En uppsägningsperiod kan ligga på 15 dagar men det kan oftast förhandlas fram tillsammans med den arbetsgivare man har.

Nätverka i Málaga

Det perfekta och sköna klimatet Costa del Sol och Málaga bjuder på tillsammans med den härliga spanska livsstilen gör att man kan träffa otroligt mycket nya människor utomhus. Det finns alltid människor ute på caféer, barer och stränderna att ta kontakt med för att skapa ett större nätverk.

Om du vill lära dig spanska och träffa fler ur lokalbefolkningen finns det ofta många språkgrupper att delta i. Men föredrar du att vistas i naturen finns det också grupper för meditation, löpning eller resor till flera sevärdheter längst hela solkusten samt inlandet. Det är ganska lätt att träffa andra svenskar på spanska solkusten eftersom det är ett av svenskarnas favoritresmål samt att över 30 000 har sitt permanenta boende där.

Hitta boende i Malaga

Ibland kan man få arbete innan man får bostad i Malaga, vissa företag kan också hjälpa till med att skaffa boende som en arbetsförmån eller genom kontakter. Du kan även hitta facebookgrupper där andra svenskar som är bosatta i Malaga, de kan ge dig bra information om allt du behöver veta som nyinflyttad samt tips om bostäder. I Malaga finns det en tidning som heter ”Svenska Magasinet” där du kan hitta bostadsannonser och även själv annonsera om du söker något. Du kan även hitta en del lokala bostadssajter där du kan få tips om lägenheter att hyra för 400 – 500 Euro per månad, exempel på sidor är Fotocasa och Idealista.

Omkring och i Malaga finns det flera valmöjligheter på bostäder som hyrs ut till tillfälliga besökare samt turister. Där kan du säkert komma överens om hur länge ett kontrakt ska gälla tillsammans med hyresvärden. Minst sex månader gäller enligt lag för att hyra men det vanligaste för att permanent hyra en bostad ligger på ett år och förnyas med ett år i taget.

Betalningen av hyran sker alltid med en månadshyra i deposition vilket du sen får tillbaka när ditt kontrakt har gått ut. El, vatten samt gas betalas för det mesta separat. Köper du en bostad kommer du kunna ha kontakt med de flesta svenska mäklarfirmorna eftersom de också är etablerade på solkusten.

Kostnader i Malaga

Transport, dryck, shopping och mat i Málaga ligger nästintill en tredjedel av kostnaden i Sverige. Går du på en restaurang i Málaga där du beställer en trerättersmeny ligger priset på ungefär 320 kronor, 30 Euro. I Stockholm får du ge ungefär det dubbla för samma typ av mat. Det gäller samma för dryck, en cappuccino kostar ungefär 15 kronor i Málaga samtidigt som du betalar ungefär 36 kronor för en i Stockholm. I matbutiken kan du se att exempelvis kostar ett kilo tomater ungefär 14 kronor och i Stockholm ligger ett kilo på ungefär 32 kronor.

Lär dig spanska

Det officiella språket på provinsen Andalusien och i Malaga är spanska, det är ett av världens största språk vilket talas av ungefär 500 miljoner människor fördelat på Sydamerika samt Spanien. Det är därför en mycket bra investering att lära dig det spanska språket och du har ett flertal olika språkskolor att välja mellan. Det finns både intensivkurser från två veckors tid ända upp till flera månaders studier med rätt till studiemedel. Det är alltid bra om du kan förbereda dig med en podcast eller onlinekurs innan du reser.

Registrering i Malaga

Du behöver inte något visum för jobb i Spanien om du är EU-medborgare utan det räcker med att du har ett giltigt pass samt tillräckliga medel på kontot för att kunna vistas en längre tid i landet. Det krävs dock att du får ett spanskt personnummer om du ska bo och jobba i landet, det heter NIE för utländska medborgare. Ett spanskt personnummer ansöker du om på det lokala poliskontoret.

Speciellt för arbete behöver du även ett socialförsäkringsnummer som du registrerar hos ”Sequridad Social”. Den här listan är det du behöver komma ihåg när du anländer till Málaga:

  • Ansök om ett NIE-nummer
  • Registrera dig för ett socialförsäkringsnummer hos Sequridad Social
  • Anmäl dig nyinflyttad på kommunkontoret, Avuntamiento

Du behöver ett NIE-nummer eller pass, arbetskontrakt samt en adress i Spanien för att öppna bankkonto. I Spanien är det allmänna sjuksystemet välfungerande och du behöver vara inskriven i det socialförsäkringssystem som kallas Sequridad Social när du har fått ett arbete i landet.

Du ordnar det genom att boka tid online för ett besök till det närmaste CAISS-center. På besöket behöver du ha med dig all dokumentation såsom NIE och anställningsbevis och när du har gjort detta kan du sedan registrera dig på närmaste vårdcentral eller sjukhus.

Det är många som väljer att teckna en privat sjukförsäkring eftersom det kan vara långa väntetider i det allmänna systemet. Vanligast alternativ på en privat sjukförsäkring är Adeslas eller Sanitas.

Sociala avgifter och skatt

Du måste deklarera i Spanien om du tjänar över 12 000 Euro och det gör du antingen via blankett eller via internet. För att deklarera behöver du inte något skattenummer utan du använder NIE för deklarationen. Du kan se detaljerat i deklarationen hur mycket skatt de dragit samt vilken summa som betalats till sjukförsäkringssystemet i proportion till din lön. I Spanien är skatteskalan progressiv och beroende på hur din inkomst ser ut betalar du från 20% till 45 %.

Anledningar för flytt till Málaga

Ett av Europas bästa klimat kan du hitta i Málaga, de har över 300 soltimmar varje år och den spanska storstaden har allt du någonsin kan önska dig. Malaga är också ett gastronomiskt och kulturellt resmål med många museer och ett billigt bra uteliv. Du kan leva mycket bra på lönen du tjänar i Malaga och ha ett socialt samt aktivt liv i naturen eller på stranden. Svenskar har bra karriärmöjligheter inom flera sektorer eftersom det finns många väletablerade nätverk samt ett stort svenskt community.

Att göra på Costa del Sol och i Málaga

Málaga är en typisk spansk storstad med livligt folkliv samt god mat, staden är även en hamnstad vilket gör att det alltid finns folk i rörelse. Du har närheten av strand och sevärdheter från historien runt om i hela Andalusien.

Din lediga tid kan du spendera med att gå på museum om du är konstintresserad, exempelvis finns Museu Picasso och flera populära utställningar samt filialer såsom Centre Pompidou Annex. Gillar du inte konst kan du strosa runt i hela staden eller vandra i bergen, uppe på Castillo de Gibralfaro kan du njuta av den härliga utsikten över Malaga.