Jobba och bo i Grekland

För många kan jobb och bostad i Grekland vara en dröm och sedan en lång tid tillbaka har svenskar åkt till Grekland på semester. Det är väldigt ofta de bestämmer sig för att stanna i Grekland under en längre period än en semestertripp.

Efter landets skuldkris 2008 blev möjligheten till arbete i landet lite sämre, men allt är beroende på vilken bransch du vill arbeta inom. Har du studerat inom turism- eller restaurangbranschen finns det goda möjligheter för arbete i Grekland.

Svenska företag och jobb i Grekland

Det är många svenskar som vill arbeta på varmare breddgrader och Grekland är ett av de mest populäraste länderna att åka till. Det populäraste arbetet som svenskar får och vill ha i Grekland är arbete inom resebyråer, exempelvis reseledare.

Andra arbeten som också är populära finns inom restaurang eller som bartender på någon av alla de grekiska öarna där utelivet är som störst. Det största kravet som kan finnas för de här typerna av arbetet är att du ska kunna prata engelska, du behöver oftast inte behärska grekiska om du kan obehindrat engelska.

Eftersom det är otroligt många svenskar som besöker Grekland varje år är det även meriterande att ha erfarenhet från vissa yrkesgrupper samt att svenska språket är ditt modersmål, flytande kunskaper i både tal och skrift. Ving, TUI och Apollo är några exempel på representanter i Grekland där svenskar kan få arbete som reseledare.

Det finns dock mer än turismen i Grekland, du hittar flera av svenska företag såsom Tetra Pak, H&M och Ericsson. Antingen kan du bli utsänd av dessa företag att arbeta i Grekland eller så kan du söka direkt till det företaget på plats i Grekland.

Har du intresse av att söka om arbetet hos någon av de här företagen så kan du hitta lediga tjänster som utannonseras på internet. Efter den stora eurokrisen under 2010 har jobbmöjligheterna minskat, först och främst gäller det de inhemska arbeten samt andra sektorer än inom turism.

Arbetstillstånds regler i Grekland

Grekland och Sverige är båda medlemmar i EU, vilket gör det lättare för dig när du ska både söka arbete och flytta till Grekland. Det behövs inget arbetstillstånd för att du ska få arbeta där utan du kan behöva registrera dig hos den grekiska polismyndigheten om arbetet och vistelsen överskrider 90 dagar.

Inom alla EU-länder kan du få arbete inom de mesta yrkeskategorierna men det kan finnas särskilda villkor och regler inom några yrken. Yrkena är bland annat domstol, polis, läkare, statsförvaltning och advokater som kan kräva legitimation bland annat.

Utbildning i Grekland

En viktig merit och kunskap är att antingen ha erfarenhet eller utbildning inom det område du vill arbeta inom, plus kunskaper i det engelska språket. Allra minst om du vill arbeta inom turism är de meriterna otroligt viktiga för grunden att ha möjligheten till att få ett arbete.

Vill du arbeta hos en svensk resebyrå med bas i Grekland kommer dina svenska kunskaper värderas högt. Det beror på att det är otroligt många svenskar som besöker de grekiska öarna varje år.

Självklart kan du även välja att studera direkt på plats i Grekland för att få kompetensutveckling inom ett specifikt arbetsområde eller för att förbättra kunskaperna inom språket. Det gäller både engelska och nygrekiska. Landet erbjuder även en del utbildningar inom turism och bartender.

Skulle du vara intresserad av någon av dessa kan du ansöka direkt via kontakt med skolan i fråga som erbjuder utbildningen.

Handel och språk

Grekland och Sverige har avtal när det kommer till affärer och handel sedan 1833. Det finns bland annat dubbelbeskattningsavtal som innebär att du inte skattar dubbelt när du flyttar till Grekland. Handelsrelationen mellan Grekland och Sverige är mycket bra även om exporten och importen minskade efter den ekonomiska krisen som skedde 2008.

Den största relationen Sverige har till Grekland är inom turismen. Närmare 850 000 svenskar reser till Grekland varje år och ungefär 2 500 svenskar är boende i landet på heltid.

Områdena svenskar oftast väljer att bosätta sig i är Rhodos, Aten, Kreta samt provinsen Makedonien. Eftersom det är så otroligt många svenskar som besöker Grekland varje år har svenskarna generellt sett ett mycket gott rykte, men inte bara bland turistorterna.

Det vanligaste och största språket i Grekland är nygrekiska men många i landet pratar idag också väldigt god engelska. Du bör dock ha i åtanke att om du åker iväg från de stora städerna och till turistmål är det inte helt säkert att de kan engelska, speciellt inte bland den äldre befolkningen. Det kan därför vara ett bra tips att du lär dig lite grekiska inför din flytt till Grekland så du kan göra dig förstådd med vanligaste orden eller fraserna.

Hitta bostad i Grekland

Om man jämför hur det är att hitta en hyreslägenhet i Sverige är det enklare att hitta en i Grekland. Det är till största del privata aktörer som sköter uthyrningen och de kan du enkelt ta kontakt med själv. Standarden på lägenheterna i Grekland kan variera ganska stort och det är något du bör ha i åtanke när du söker boende i landet.

Vi rekommenderar att du alltid väntar med att skriva kontrakt eller betalar något innan du varit på plats och sett lägenheten med egna ögon. Det är vanligt att det förekommer en deposition på en eller flera månadshyror när du vill hyra en lägenhet i Grekland.

Alternativet till att hyra en lägenhet är att köpa dig en egen bostad men det är dock vanligt att det är lite krångligare att genomföra ett köp av bostad i Grekland än i Sverige. Det är på grund av att det inte finns något fastighetsregister i landet såsom Sverige har, därför är det alltid mycket smidigare att hyra en lägenhet än att köpa.

Att arbeta som svensk i Grekland

Vill du arbeta i Grekland kan du vara beredd på att lönen är längre än den du kan få i Sverige. Arbetslösheten är också väldigt stor i landet eftersom ungefär var fjärde invånare är utan arbete. Krisen som skedde 2009 gjorde att socialförsäkringssystemet i landet nästan helt har fallerat och idag lever många invånare under nationell fattigdomsgräns. Vanligtvis sker många demonstrationer och manifestationer i Grekland men de som sker är oftast fredliga.

Sen 2015 har landet kapitalkontroller vilket innebär att medborgare i Grekland inte kan göra uttag på obegränsade belopp i en bankomat samt att det finns begränsningar i utlandsbetalningar från landet. Det kan vara bra att känna till om du tänker att du ska betala något ut från landet. Något mer som är bra att känna till är att det är mycket vanligare med kontanter i Grekland än det är i Sverige.

Större turistmål och städer har självklart bankomater samt att de accepterar kortbetalningar medans de mindre städerna och öarna i Grekland gör inte det. När du som svenska flyttar till utlandet kan det vara skönt att få en möjlighet att lära känna eller prata med fler andra svenskar i samma situation. Det finns flera svenska föreningar, exempelvis har du Skandinaviska kyrkan beläget i Aten samt SWEA Athens.

Mer information om Grekland och hur du kan komma i kontakt med andra svenskar kan du hitta på webbplatsen Svenskar i Världen. Där kan du läsa om andra svenskars olika erfarenheter om att både bo, leva och arbeta i Grekland. Även på Facebook och andra sociala medier finns det särskilda grupper du kan gå med i för att öka ditt sociala nätverk i landet. I grupperna kan du även ta del av många olika typer av aktiviteter som ständigt sker i Grekland, allt från utflykter, after work, sporter och kulturevenemang.