Jobba i Spanien

Är du sugen på att börja jobba i Spanien? Spanien är en vacker plats, full av medelhavs- stränder, häpnadsväckande historia och en scen för Flamenco-dansande entusiaster.

I Spanien hittar du:

  • Alhambra och Generalife trädgårdar i Granada
  • Sagrada Familia och Gaudi i Barcelona
  • Den stora moskén i Cordoba
  • Prado och Paseo del Artes i Madrid
  • San Lorenzo de EI Escorial
  • 300 år gamla olivträd i Marbella

Som ett toppresmål för turister har Spanien som land blivit ett favoritmål för expats runt om i världen. Det är ingen överraskning eftersom Spanien ger många möjligheter för kvalificerade arbetstagare och andra yrkesverksamma där ute. Om du planerar att bo eller enbart för jobb i Spanien men är omedveten om hur du kommer igång, oroa dig inte, då har du precis kommit till rätt ställe.

madrig spanien

Varför ska du jobba i Spanien?

Det finns många länder man kan slå sig ner i för att bedriva sin karriär. Så, varför just Spanien?

Bra livskvalitet i Spanien

Spanien anses vara det 14:e bästa landet i världen för arbetstagare enligt HSBC Expat Explorer-undersökningen. Studier visar att Spanien levererade ”Den högsta livskvaliteten i hela Europa”. När det gäller levnadskostnaderna är det överraskande lägre än genomsnittet. Till skillnad från Sverige är mat, transport och hyra billigare. När det gäller klimatet har det långa, varma årstider. Det är dock inte allt! Den har totalt 36 helgdagar, vilket är den perfekta tiden för sightseeing, träffa nya människor och koppla av.

Spanien med utmärkt sjukvård

Mer än de låga levnadskostnaderna och önskvärda klimatet har Spanien enastående hälso-och sjukvård. Varje expat kan njuta av social trygghet eller fri sjukvård. Sjukhus är konstruerade med innovativ teknik och utrustning. Specialisterna är också professionella, artiga och dedikerade.

Det spanska språket

Cirka 48 miljoner människor i landet talar spanska. Som expat är det en stor möjlighet att lära sig språket då mer än 400 miljoner individer använder det över hela världen. Även om spanska är svårt att tillämpa först, kommer det att ge dig en fördel på den lokala, eller till och med internationella marknaden.

Det är dock inte ett krav att tala språket. Så länge du pratar flytande engelska kan du troligtvis få dig ett jobb, driva en lukrativ karriär och i allmänhet leva ett gott liv.

Jobb i Spanien för svenskar

Även om det är ett land i ”första världen”, verkar inte Spanien lösa arbetslösheten, som just nu ligger på 14,6 procent. Som en av de högsta procentsatserna i Europa, är det möjligt för expats att leva och arbeta i Spanien?

Svaret är, självklart ja! Medan konkurrensen är tuff, finns det en mängd branscher som söker kvalificerade arbetstagare. Se bara till att du har rätt kunskap och erfarenhet, möjligheterna är enorma!

Viktigt att du först bestämmer dig var du vill jobba geografiskt. Du kan antingen välja att bo och jobba i Barcelona eller varför inte åka till spanska solkusten och jobba i Marbella ifall du inte kan få nog av solen?

Populära jobb i Spanien

Affärskonsult

Spanien är en plats för många multinationella företag. Så, affärskonsulter är efterfrågade. Inom finanssektorn kan du till exempel hitta arbete som samlingschef, finansiell direktör och konsult.

Industri-och maskinteknik

Har du inte en bakgrund inom företagsrådgivning men är kompetent inom industriell teknik? Varför jobbar du då inte som ingenjör i Spanien? Oavsett om du har många års erfarenhet och utbildning, leta efter en rekryteringsbyrå, fråga efter lediga jobb och förbered de nödvändiga dokumenten. Expats med språkliga kunskaper, som spanska, kommer att ha en större fördel.

Informationsteknik

Du har förmodligenredan  solida färdigheter inom tekniksektorn. Visste du då att Spanien har lediga IT-positioner? Från programvarutestning, IOS utveckling, android utveckling, kodning till programmering, det finns många lediga jobb att välja mellan.

Undervisning i engelska

Förutom företagskonsulter, ingenjörer och IT-experter har Spanien en speciell plats för engelska lärare. Medan du kan bli instruktör på ett universitet kan du också arbeta som privatlärare under din fritid.

Vissa skolinstitutioner plockar amerikanerna och sätter dem som sin högsta prioritet. Medans andra är helt okej med att anställa de som inte har engelska som modersmål. Behöver du en TESOL, CELTA eller TEFL-certifiering? Det beror på den högskolan eller universitet som du väljer.

Jobba inom sjukvården

Spanien är känt för ett universellt sjukvårdssystem som sticker ut från andra länder. På den punkten, väntar en lovande karriär för äldrevårds-personal, vårdbiträden och andra specialister.

Skickliga hantverkare

Människor i Spanien renoverar ofta sina hem, särskilt badrum och kök. Oavsett om du är en skicklig rörmokare eller elektriker, kan du tjäna en bra inkomst i landet. Lönerna varierar beroende på dina kompetenser.

Egenföretagare

För dem som har genomgått en yrkesutbildning eller har ett hantverk kan egenföretagande också vara ett perfekt val. Då du befinner dig i ett EU-land, kommer det med få hinder, och gör processen med att öppna företag stressfritt och enkelt.

Att söka uppehållstillstånd i Spanien

Medborgare från andra europeiska länder kan bo och jobba i Spanien utan uppehållstillstånd baserat på unionsmedborgares fria rörlighet.

Vad sägs om den icke-arbetande europeiska medborgaren? Tja, det är viktigt att visa att du har resurser att stödja dig själv. Med antalet dokument att förbereda bör adekvat sjukförsäkring inte ignoreras. Din partner, barn eller andra familjemedlemmar är inget undantag.

Hemligheten här är att förbereda alla papper i förväg. Här kan det kräva att du är tålmodig och ihållande. Om ett problem uppstår, har du åtminstone tillräckligt med tid att fixa allt före ditt flyg.

Svenskar i Spanien

Det finns en hel del svenskar som har bosatt sig i Spanien, vi har närmare över 90 000. Flertalet bor i storstäderna som Madrid och Barcelona men dom flesta finns i den spanska solkusten som Malaga, Alicante, fuengirola & Marbella. Vill du komma i kontakt med andra svenskar så besök gärna facebook gruppen Spanien svenskar.

För att hitta viktig info om hur du enklast hittar boende i Spanien kan du besöka hemsidan svenskar i Spanien.

Spanien är verkligen en perfekt plats där du kan fullfölja en tillfredsställande karriär. Från hälso-och sjukvårdsförmånerna, låga levnadskostnader till rättvisa löner, har det dem alla. Landet har också majestätiska landskap och attraktioner som du inte bör missa.

Så, vad väntar du på? Ta och kolla vilka svenska jobb i Spanien som finns lediga idag, gör en lista och skicka sedan in din ansökan.

Din resa har bara börjat!