Bo och jobba i Lissabon
Funderar du på att flytta till Portugal och arbeta? Då är det en hel del som du behöver känna till innan du flyttar. Här nedanför har vi listat allt det viktigaste du behöver veta inför din resa. Vi hjälper också till med tips på saker du behöver göra innan du flyttar.
Innan du flyttar till Portugal
Om du tänker jobba utomlands för att arbeta är det en del saker du behöver tänka på innan du flyttar. Om olyckan skulle vara framme är det viktigt att du har med dig ett europeiskt sjukförsäkringskort. Det beställer du enkelt från försäkringskassans hemsida. Sjukförsäkringskortet ger dig rätt till fri sjukvård på alla offentliga sjukhus i hela Europa, inklusive Portugal.
Om du äger en bil i Sverige finns det en del saker du måste göra. Först och främst måste du bestämma dig för om du ska ha kvar bilen i Sverige när du flyttar eller om du ska sälja den. Ska du ta med dig bilen till Lissabon måste du säga till fordonsregistret att bilen inte kommer att finnas i landet längre. Ska bilen stanna i Sverige och du stå kvar som ägare behöver du fundera på om du vill ha den påställd ( körbar) eller avställd.
Om du inte ställer av bilen hos fordonsregistret blir du skyldig att betala fordonsskatt i Sverige. Trafikverket skickar inte betalningskrav om obetald fordonsskatt till en adress utanför Sveriges gränser så då måste du även ha en svensk adress som posten kan komma till och någon som kan hjälpa dig att betala skatten. Har du ingen svenska adress kommer du att ha en skuld hos kronofogden när du flyttar hem igen.
Om du tänker vara borta ett år eller längre måste du anmäla det till skatteverket och skriva ut dig ur den svenska folkbokföringen. Annars blir du skyldig att betala skatt i Sverige. Det vore ju inte så kul att få betala skatt i två länder.
Det är också viktigt att du ser över alla dina abonnemang och avsluta dem innan du flyttar. Om du till exempel glömmer att säga upp ditt elavtal så får du betala strömmen för den som flyttat in efter dig i lägenheten. Om du inte vill ha med dig ditt mobilabonnemang till Lissabon så måste det också sägas upp. Glöm inte heller bredband, dagstidningar och bokklubbar.
När du anländer till Lissabon
NIF-nummer och CRUE certifikat
Direkt efter att du har anlänt till Lissabon är det två saker du måste skaffa i alla fall om du har tänkt att arbeta och bo där. Eftersom både Portugal och Sverige är med i EU har du rätt att vistas i Lissabon i tre månader med enbart ditt svenska pass som ID handling. Ska du jobba däremot måste du skaffa ett NIF-nummer. Du kan inte få ett anställningskontrakt innan du har ett NIF-nummer. Det är ditt skattebevis. Det ansöker man om på det lokala skattekontoret.
Utan NIF-nummer kan du heller inte öppna ett bankkonto eller hyra en bostad. Ska du arbeta i Lissabon längre än 6 månader behöver du dessutom ett CRUE-certifikat (Certificate of Residency) som du skaffar på stadshuset. För att få det tar du med pass och anställningskontrakt med ditt NIF-nummer.
Att ordna bankkonto
Du kan fortsätta använda din svenska bank om du vill. Det går bra att be arbetsgivaren sätta in din lön på ett svenskt konto och att sedan ta ut pengar i en bankomat. Det du ska tänka på är dock att först tar banken ut en överföringsavgift och en växlingsavgift eftersom din lön betalas i euro och från ett annat land. När du sedan tar ut pengar i en bankomat får du en ny växlingsavgift eftersom pengarna omvandlats till svenska kronor på ditt konto.
Skaffar du ett portugisiskt bankkonto slipper du alla avgifter. För att öppna ett portugisiskt bankkonto behöver du ditt pass, ditt anställningsbevis med ditt NIF-nummer och ditt CRUE-certifikat. Många banker i Portugal har olika månadsavgifter som de tar ut, så det är en god ide att undersöka marknaden innan du bestämmer dig för vilken bank du ska välja.
Att hitta bostad i Lissabon
Du kan börja leta bostad redan i Sverige. Du kan till exempel gå med i Facebookgruppen ”Svenskar i Lissabon”. Där är det många som tipsar varandra om lediga rum och hyreskontrakt. Där kan du också få möjligheten att fråga svenskar på plats om var det är bäst att bo och andra praktiska frågor. Det finns också lokala bostadssajter som Idealista.com och Nestpick (med möblerade lägenheter). Hyran ligger på runt 300 euro /månad för ett rum i en delad lägenhet till 3000 euro för en stor lägenhet i ett finare område. Ett hyreskontrakt brukar tecknas för ett till två år och det är vanligt att man betalar ett par månadshyror i deposition när man skriver på kontraktet. Depositionen får du tillbaka när kontraktet har löpt ut. Du kan också kontakta en mäklare på plats i Lissabon. Det finns både svenska och portugisiska mäklarfirmor. Mäklarna hanterar både bostadsrätter och hyresrätter.
Att söka jobb i Lissabon
I Lissabon finns det goda möjligheter för svensktalande personal att hitta arbete. Många stora svenska företag har kundtjänst och kundservice utlokaliserat till bland annat Lissabon. Du kan alltså ha goda möjligheter att hitta ett jobb där du ska tala svenska. Har du dessutom kunskaper i engelska blir utbudet ännu större. Oftast krävs ingen högre utbildning utan endast gymnasieutbildning och goda språkkunskaper.
Det finns flera olika hemsidor där olika företag lägger ut jobbannonser. Du har alltså goda förutsättningar att hitta ett jobb redan innan du reser. Lönen för en kundtjänstarbetare i Lissabon är inte så hög, mellan 1000-1300 euro /månad. Det är dock inga problem att leva på den inkomsten eftersom omkostnaderna i Lissabon är mycket lägre än i Sverige. Att arbeta på kontor på ett portugisiskt företag är ganska stramt och formellt. Klädkoden är dräkt eller kostym och det är viktigt att vara hövlig och artig mot alla medarbetare.
Att bo i Lissabon
Arbetsrätt och lagar
Arbetstiden i Portugal är 40h/vecka och alla har rätt till 22 dagars betald semester. Utöver semestern är alla portugisiska helgdagar lediga dagar med full lön. Uppsägningstiden i Portugal är inte alls som i Sverige där den kortaste uppsägningstiden är en månad. I Portugal är uppsägningstiden 8-15 dagar för fast anställd personal beroende på hur länge man har arbetat på ett företag. För personer med tillfälliga anställningar är uppsägningstiden bara 6 dagar om man arbetat 6 månader eller mindre. Ofta så är lunchrasten två timmar mitt på dagen så en typisk arbetsdag börjar 9 och slutar 19. Arbetskulturen på ett portugisiskt företag skiljer sig en del mot ett svenskt företag.
Sjukförsäkring
Som EU-medborgare har du rätt till fri akutsjukvård i hela Europa om du har ditt gröna sjukvårdskort med dig. Är du i behov av icke akut sjukvård behöver du en sjukförsäkring. De flesta företag tecknar en sjukförsäkring för sina medarbetare per automatik. Om din arbetsgivare inte har gjort det behöver du själv gå och registrera dig på närmaste vårdcentral. Då får du ett socialförsäkringsnummer och ett portugisiskt sjukvårds kort. Dessa behöver du för att kunna hämta ut receptbelagda mediciner på apoteket bland annat.
Levnadskostnader i Lissabon
Levnadskostnaderna i Portugal är lägre än i Sverige. Det är billigare att handla mat och att äta ute. En trerätters middag på restaurang kostar runt 360kr, vilket är betydligt mindre än vad det kostar att äta ute i Sverige. Även lokaltrafik och taxi är billigare än i Sverige.
Hyran är ungefär samma men inkomstskatten är lägre. För låga löner är inkomstskatten endast 10% och en socialskatt på 11%. Det gör att även om lönen är låg så kommer du att ha mycket pengar kvar i plånboken.
Andra svenskar
Det finns flera Facebookgrupper för svenskar bosatta i Lissabon. Genom sådana grupper är det enkelt att knyta kontakt med andra svenskar på plats. Svenka kyrkan har också verksamhet i Lissabon och det finns en svenska skola där. Många stora företag söker just svenskspråkig personal till sin kundtjänst och får du ett sådant jobb träffar du många svenskar på din arbetsplats. Svenska handelskammaren har också verksamhet i Lissabon och anordnar olika aktiviteter för svenskar.
Kultur och nöjen
Lissabon har ett behagligt klimat. Det ligger precis vid havet och som kallast är det 11grader på natten i december. Vattentemperaturen ligger aldrig under 15 grader vilket kan jämföras med en normal svensk sjö en kall sommar. Portugal har väldigt soligt väder och få dagar av regn och moln.
Det finns gott om vackra sandstränder at njuta av på lediga dagar. Lissabon har också ett brett kulturutbud och en gedigen historia. De äldsta delarna av staden byggdes på 500-talet. För den som gillar kulturhistoria är ett besök i den gamla stadsdelen ett måste. Den pampiga katedralen från 1100talet och försvarstornet ute i vattnet är andra berömda byggnader som den kulturhistoriskt intresserade bara måste se. Lissabon är en studentstad och nattlivet är vibrerande. Att gå ut och äta eller bara ta ett glas vin är väldigt enkelt. Det finns mängder av restauranger, barer och caféer att välja på. Att det dessutom är billigt att äta och dricka är ett stort plus i kanten.
Hoppas att den här artikeln har hjälpt dig på vägen mot ett nytt liv och en ny karriär. Lycka till med ditt nya liv!