Bo och jobba i Nederländerna

Har du planer på att flytta utomlands och arbeta? I Europa finns det mängder av trevliga städer att välja på där svenskar lätt kan få jobb. På Malta, i Barcelona och på Cypern är det populärt att bo och jobba. På senare tid har även Nederländerna seglat upp som ett hett mål för den som är sugen på ett utlandsjobb. Innan du flyttar finns det dock en del saker du måste tänka på och göra.

Innan du flyttar till Nederländerna

Det första du måste göra är att bestämma om du ska vara borta mer än sex månader eller inte. Om du ska vara borta mindre än sex månader behöver du inte funder mer. Då behöver du i princip inte vidta några som helst byråkratiska åtgärder. Om du däremot tänker vara borta mer än sex månader är det flera saker du måste göra.

Skatteverket

Först och främst måste du berätta för skatteverket att du tänker flytta utomlands och be dem skriva ut dig ur den svenska folkbokföringen. Du förlorar inte ditt svenska medborgarskap men du slipper betala skatt i Sverige.

Abonnemang

Sedan måste du säga upp alla dina abonnemang. Ditt elavtal till exempel. Om du bor i en lägenhet och inte säger upp avtalet med din elleverantör kommer du att få betala strömmen åt nästa hyresgäst. Har du bredband, dagstidning eller digital-TV? Alla dessa saker måste du säga upp. Eftersom många avtal har en uppsägningstid på tre månader gäller det att vara ute i god tid.

Bil

Äger du en bil? Då måste du bestämma dig för om du ska behålla bilen i Sverige, sälja bilen , eller ta den med dig. Ska du behålla bilen i Sverige måste du bestämma dig för om den ska vara påställd (körbar) eller avställd (körförbud). Ska du ha kvar bilen i ditt namn och lämna den påställd måste du få hjälp av någon med en svensk adress som kan betala din fordonsskatt åt dig. Trafikverket skickar inte ut räkningen för fordonskatten till adresser utanför Sverige så du behöver ge dem en adress till någon som kan ta emot räkningen och betala den åt dig. Annars har du en trevlig liten överraskning hos kronofogden när du kommer hem. Ska du ha kvar bilen men vill slippa betala fordonsskatt meddelar du trafikverket att du vill ställa av bilen. Ska du sälja bilen så ska du se till att göra det i god tid så att ägarbytet hinner gå igenom innan du flyttar. Ska du ta bilen med dig måste du anmäla att bilen ska föras ut ur landet så att de tar bort den ut sitt register.

Sjukförsäkringskort

Det sista du måste tänka på är att kontakta försäkringskassan och skaffa ett europeiskt sjukförsäkringskort. Det ger dig tillgång till akutsjukvård i alla europeiska länder till samma självkostnadspris som alla andra i det landet. Har du inget sådant kort får du betala alla kostnader ur egen ficka och sedan be ditt försäkringsbolag om pengarna tillbaka. Det är en lång och bökig process och du kan behöva ligga ute med över 40 000 för ett vanligt benbrott.

På plats i Nederländerna

Som EU medborgare har du rätt att stanna i Nederländerna i fyra månader utan uppehållstillstånd eller registrering. Tänker du stanna längre än fyra månader måste du gå till ditt kommunala folkbokföringskontor (Basisadministratie Persoonsgegevens – GBA)
och registrera dig.

För att registrera dig behöver du en giltig legitimation (ID-kort, körkort eller pass) och ett adressbevis, till exempel ett hyresavtal eller ett intyg från din hyresvärd. Du kan också behöva skicka in ett födelseintyg eller ett äktenskapsintyg. Du måste registrera dig inom fem dagar från det att du har en adress där du ska bo. Om du bor på hotell de första dagarna efter ankomsten ska du registrera dig så snart du har fått ditt hyresavtal. När du har registrerat dig kommer du att få ditt nya ”personnummer” (BSN). Det här numret behöver du för att söka jobb och i kontakt med andra myndigheter. Samtidigt ska du be om att få ett DigiD. Det är ett elektroniskt ID nummer som du använder när du ska deklarera på nätet m.m. Det fungerar på samma sätt som bankID i Sverige.

Nederländskt bankkonto

Du behöver skaffa dig ett nederländskt bankkonto så fort som möjligt. Du kan fortsätta att använda din svenska bank om du vill. Alla arbetsgivare betalar ut lön till svenska banker. Det du ska tänka på är dock att valutan i Nederländerna är Euro. Det betyder att banken i Sverige tar ut en överföringsavgift eftersom lönen kommer från utlandet och en växlingsavgift för att göra om dina Euro till svenska Kronor.

När du sedan går till en bankomat för att ta ut din lön kommer du att få betala en ny växlingsavgift för att göra om de svenska kronorna till Euro igen. Vill du slippa alla dessa onödiga avgifter bör du alltså skaffa ett nederländskt bankkonto som du kan få in din lön på. För att öppna ett bankkonto behöver du ha ditt pass eller körkort, ditt BSN nummer och ett adressbevis.

Sjukförsäkring i nederländerna

I Nederländerna är det lag på att alla som ska vistas i landet mer än fyra månader ska ha en sjukförsäkring. Detta är inget arbetsgivaren ordnar utan något du måste fixa själv. Det kostar runt 1000 Euro/år och ger dig ett grundskydd ungefär som i Sverige. Det gröna kortet från svenska försäkringskassan täcker endast akut vård.

Att hitta arbete

I Nederländerna är det lätt att få jobb inom hotell och restaurang, byggbranschen, samt inom den nederländska sjukvården. Särskilt byggnadsindustrin har hög efterfrågan på utbildade ingenjörer. Också för de som har en annan akademisk utbildning finns ett brett utbud av jobb. Flera internationella företag har på senare tid öppnat kontor i Nederländerna, till exempel har Hewlett Packard (Amsterdam), Canon (Amsterdam), Lucent Technologies (Haag), Microsoft, Oracle (Amsterdam) och Toshiba (Rotterdam). De här företagen är alltid på jakt efter människor med IT-utbildning.

Arbetsrätt

I Nederländerna är arbetstiden som mest 9 timmar per dag, och högst 45 timmar per vecka. I de flesta yrken är arbetstiden 36–40 timmar per vecka. Om du arbetar heltid har du rätt till 20 dagars betald semester varje år men många arbetsgivare erbjuder fler dagar än så. För ett heltidsjobb har du rätt till minst 20 betalda helgdagar. Många arbetsgivare erbjuder dock mer än 20 dagar. Uppsägningstiden i Nederländerna är 1 månad men det är väldigt vanligt att man får ett visstidskontrakt i början, innan man får en fast tjänst. I Nederländerna finns det lagstadgad minimilön. Den är för närvarande 1551,60 Euro/månad om man arbetar heltid. Minimilönen är densamma oavsett om din heltid är 36, 38 eller 40 timmar /vecka. Skatten är jämförbar med Sverige. Man betalar mellan 37%- 52% i skatt och sociala avgifter beroende på hur hög lön man har. Man får alltså inte mer kvar i plånboken i Nederländerna än man får i Sverige.

Att hitta boende i Nederländerna

En av nackdelarna med att söka jobb i just Nederländerna är att det är svårt att hitta vettigt boende. Bostadsmarknaden är väldigt het, hyrorna är höga och bostadsrätterna är dyra och få. Det finns speciella bostadsföreningar som tillhandahåller bostäder på inkomstbasis. De billiga lägenheterna är väldigt attraktiva och har ofta lång kö. Det är mäklare som har hand om både hyresrätter och bostadsrätter. Genomsnittshyran för en lägenhet på 45m2 i Amsterdam ligger på 1006 Euro. Då menar man kallhyra. Det tillkommer alltså avgifter för vatten, el och värme. Det kostar väldigt mycket att bo i Amsterdam så det kan vara en god idé att hitta någon att dela lägenhet med. Det finns massor av svenskar som bor i Nederländerna så möjligheten att hitta någon att hyra ett rum av är ganska goda.

Kyrkan i Utrecht Holland

Levnadskostnader

Priserna på mat och restaurangbesök i Nederländerna är ungefär det samma som i Sverige, kanske något högre. Man kan alltså inte räkna med att bli rik på att bo och arbeta i Nederländerna. Ska man flytta dit ska det vara för att man vill ha ett äventyr inte för att man vill kunna leva loppan trots låg lön.

Klimat

Klimatet i Nederländerna är mildare än i Sverige. På sommaren ligger medeltemperaturen på 20 grader och på vintern är temperaturen i genomsnitt 2 grader plus.

Svenskar i Nederländerna

Det finns ca 6000 svenskar som bor i Nederländerna. Det finns två Facebook grupper för svenskar som bor i Nederländerna, ”Svenskar i Amsterdam” och ”Svenskar i Nederländerna”. I dessa Facebookgrupper kan man söka efter rum att hyra, hitta tips på arbetsplatser som söker folk och mycket annat praktiskt. Här skrivs det också om olika happenings som anordnas för svenskar i Amsterdam och resten av Nederländerna. Det finns också en speciell Facebooksida för svenska barnfamiljer som bor i Amsterdam. Där får man kontakt med andra barnfamiljer, ordnar playdates och tipsar varandra om förskolor och skolor.

Funderar du på att flytta till Nederländerna för att jobba är det bra om du har en högskoleutbildning. Då är det ganska lätt att hitta ett jobb. Att hitta en bostad kan däremot vara lite knepigare. Hyrorna i Amsterdam är jämförbara med de i Stockholm eller till och med något högre. Levnadskostnaderna är också något högre. Däremot är klimatet mildare och soltimmarna fler. Det finns alltså både för och nackdelar med att flytta till Nederländerna.

Vad du än bestämmer dig för så önskar vi dig lycka till!